18 Kasım 2014 Salı

PEYNIR ALTI SUYUNDAN LOR YAPIMI


Mayaladigimiz peynirin suyunu atmayip lor yaparak bir tasla iki kus vurmus oluyoruz. 
Dogal lor oluyor kendileri! En sagliklisindan hem de...

5 lt.lik sutten yaklasik 3 lt. kadar peynir alti suyu cikiyor.

Malzemeler:

3-4 lt. peynir alti suyu
1 su bardagi yogurt

Yapilisi:

-Tenceredeki peynir alti suyunu kaynattim.
-Kaynayan bu suya yogurdu ilave ettim.
-Tekrardan kaynayinca ocagin altini kapattim.
-1 saat sonra ince bir tulbentten suzdum.
-Uzerine agirlik koyup suyu cikana kadar beklettim.

                                                 Sutun kesildikten sonraki goruntusu.




Biz hemen tukettigimiz icin tuzlamadim. Ama eger hemen tuketilmeyecekse tuzlamak gerekir cunku bu lor bozulmaya karsi fazla dayanikli degildir.

Bu olculerle fotografta gorulen lorun yaklasik iki kati kadar lor cikti. Hemen yenmeye baslandigi icin ancak bu kadarini kurtarip fotografini cekebildim.
.
Yapanlara afiyet olsun...

Cig sutten mayali peynir tarifi icin tiklayin.


15 yorum:

  1. Harikasınız yaaa tebrik.ederm sizi dha önce görmüs olsaydm o kadar sütüm.ziyan olmazdi dediginz bibi bire bir yaptm peyniride çökelegide muhteşem oldu ellerinize sağlik:-))

    YanıtlaSil
  2. Inan ozlem bende yapmaya basliyacagim cok memnun oldum, eline saglik ben amerikada yasiyorum. burda peynir, yogurt pahali kendim yapacagim. tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Inan ozlem bende yapmaya basliyacagim cok memnun oldum, eline saglik ben amerikada yasiyorum. burda peynir, yogurt pahali kendim yapacagim. tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. Inan ozlem bende yapmaya basliyacagim cok memnun oldum, eline saglik ben amerikada yasiyorum. burda peynir, yogurt pahali kendim yapacagim. tesekkurler

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar. Benim lorum olmadı... acaba peyniri sirkeyle mayalıyorum diye mi?

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar. Benim lorum olmadı... acaba peyniri sirkeyle mayalıyorum diye mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba umut;
      Eger sutunu sirkeyle mayaliyosan bu peynir degil lor oluyor aslinda lor bile degil cokelek oluyomus; gercek lor peynir alti suyunun kestirilmesinden olanmis. Sutunu sirkeyle kestirdikten sonra kalan suyu tekrar kestirmek olmaz diye dusunuyorum. Bu suyu ancak pagaca ve ekmek yapiminda corbalarda kullanabilirsin. Senin yaptigin bu islem bana tavugun suyunun suyunu animsatti:)

      Sil
  7. Merhaba Özlem Hanım, lordan artan suyu ne yapıyoruz atıyor muyuz, yoksa çorbalarda kullanabilir miyiz. Peynir altı suyunu lor yapmadan önce içiyordum, çorba ve mamalarda kullanıyordum.

    YanıtlaSil
  8. Besin degeri peyniralti suyu kadar olmasa da corbalarda hamur islerinde kullanmakta fayda vardir diye dusunuyorum Aylin Hanim.

    YanıtlaSil
  9. Besin degeri peyniralti suyu kadar olmasa da corbalarda hamur islerinde kullanmakta fayda vardir diye dusunuyorum Aylin Hanim.

    YanıtlaSil
  10. slm
    ben Mayali Peynini bakkalda aldigim mayanin üzerindeki tarife göre yaptim sonucunu bekliyorum
    ama suyunu lor yapma gibi bir fikrim yoktu senden ögrendim tsk deneyecegim insallah olur ondan artan suyuda hamura kullanmak da süper fikir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim:) Fikir verebildiysem ne mutlu bana:) Umarim peyniriniz ve peyniralti suyundan lorunuz guzel olmustur...

      Sil
  11. Merhaba ozlem hanim peynir alti suyum keci yogurdum inek olursa sikinti olur mu acaba ?

    YanıtlaSil
  12. Bence sıkıntı olmaz hatta peynir altı suyunuz keci oldugu icin inek yogurduyla birbirini dengeler diye dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  13. Bende yaptım kendi peynirimi Özlem hanım çok güzel oldu sizin tarif değil ama aynı sayılır ben 5.lt.süte 1çay kaşığı maya ve yarım çay bardağı yoğurdu koyu ayran yapıp süte karıştırdım. Yoğurt peynirin kıyır kıyır olmasını önlüyor. Birde tuzu gitsin diye akşamdan tüketeceğimiz kadar peynir kalıbını peynir altı suyuna koydum lezzeti gitmesin diye sonuç çok iyi.Özlem hanım ellerinize sağlık epey önce yazmışsınız bilgileriniz çok açıklayıcı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil