30 Ocak 2014 Perşembe

EVDE ZEYTIN KURMA


26.12.2013

Herseyi evde yapmaya baslayinca sira sonunda zeytine gelip catmisti. Hazir mevsimiyken bu firsati kacirmak istemedim. Ustelik zeytin cennetinde yasiyorken! Esim Orhangazi'de bir is arkadasindan bize ozel en iyilerinden 10 kilo zeytin aldi. En basta 5 kilo almisti ama benim gozume az geldi. Cunku biz zeytini cok seviyoruz. Erkenden bitiripte de pazar zeytinlerine kalmak istemedim. Acikcasi satin aldiklarimiza guvenemiyorum o yuzden olabilgince herseyimi kendim yapmaya basladim.


Ise ilk once zeytinleri yikamakla basladim. Aslinda cok temizlerdi ve o tuza mikrop falan da kalmaz ayrica yemeden once zaten yikayacaktik ama ben gene de yikadim. Bazi yerlerde yikanmaz diye de okudum ama tercih meselesi tabi. En basta zeytinleri 5 kiloluk pet siselere doldurmustuk ama plastik olmasindan dolayi benim icime sinmedi. Markette gordugum buyuk cam kavanozlar geldi aklima ve bir kosu gidip uc tane aldik. Ama yetmedi tabi bir kismini da un cuvalina koydum. Bu arada belirteyim kavanozlar nerdeyse zeytin parasi kadar tuttu ama deger cunku cok kaliteli ve omurluk...


Ilk plastige babam doldurup tuzlamisti. Oyle olculu degil goz karari yapmisti. Ama kaya tuzu olmasi sart. Sonrasinda ben onlari bu cam kavanozlara aktardim.


Bu usteki kucuk kapak aciliyor ve istenildiginde tamamen cikarilabiliyor. Goruldugu gibi bir kirmizi kapagi da var yani kapak ustune kapak cok fonksiyonlu! Ben zeytinleri doldurduktan sonra o kucuk kapagi tamamen cikardim. Kavanozlari bir tepiye aldim. Hergun bir kere yuvarladim ki tuz her yerine temas etsin. Kavanozda kara su toplanmaya baslayinca kavanozlari ters cevirip bu kara suyun tepsiye akmasini sagladim. Usteki bu kucuk delikten sular tepsiye akti. Su akarken zeytinler de dokulmuyor cunku bu kucuk deligin ortasinda dikmesine bir plastik serit var bu da zeytinleri iceride tutuyor.


Bir ayda zeytinlerimiz oldu ve biz yemeye basladik bile. Ilk zamanlar hergun kavanozlar cevrilmezse zeytinlerin kenarlarindan kuf tutmaya basliyor dikkat etmek lazim. Zeytinler olduktan sonra da ara sira cevirip kontrol etmek gerekecek sanirim. Ben bir kiloluk kavanoza zeytinleri dolduruyorum tuzu cikana kadar suyu degistiriyorum, tuzu cikinca da baharat ve zeytinyag ekleyip afiyetle yiyoruz.

Cok degerli bir blogger olan Selma ablam da bloguna zeytin kurma tarifini eklemis. Ben onun tariflerini cok begeniyorum ve bu tarifiyle cok lezzetli zeytinlerinin olacagini dusunuyorum. Onun tarifine de bakmak isterseniz tiklayin...

                                                                  Afiyet olsun....

2 yorum:

  1. Merhabalar,
    Blogunuza internette yemek tarifleri ararken rastladım. Öncelikle çok tebrik ediyorum, blogunuzu inceledim, tarifleriniz hem çok leziz, hem de yapımı gayet kolay görünüyor. :) Uygun bir zamanınızda yeni açılan yemek tarifleri arama motorumuz Tarifbul‘a bir göz atabilirseniz çok sevinirim. İsterseniz siz de En İyi Tarif Blogları kısmımızda tariflerinizi sergileyebilirsiniz. Merak ettiklerinize SSS’den bakabilir veya bana mail atabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim... Tarifbul'a üyelik oluşturdum...Güzel tariflerde buluşmak üzere...

    YanıtlaSil