Ekmek yapma seruvenim ekmekcimi almakla basladi ve sonu gelecege de benzemiyor. Sanirim bu bir tutku. Cok sayida tarif okudum ve hepsinde de bu tutku vardi. Hazir ekmekleri yememek icin bu makinayi aldim ama yaptigim ekmeklerin daha dogal olmasini istiyordum. Ve sivadim kollari ya bismillah diyerek :))
Ise ilk once eksi maya yapmakla basladim. Webte arastirdigim kadariyla bu mayayi yapmanin bazi puf noktalari vardi.
Soyle ki;
-Kullanilacak kaplarin temizligi birinci sartti. Kaynar suyla yikadigim yarim litrelik bir cam kavanoza ilk gun bir silme yemek kasigi tam bugday unu ve bir yemek kasigi hazir suyu (cesme suyu olmayacak) karistirarak basladim. Her zaman deterjanla yikanmamis tahta kasik kullandim. Uzerini de iki kat tulbentle ortup etrafina paket lastigi gecirdim.
-Ne cok sicak ne de cok soguk bir ortam olmamali. Oda sicakligi kafi geliyor. Ben ilk birkac gun hava sicakti ve cabuk olur dusuncesiyle cok fazla sicakta tuttum ve gec oldu.
-Karanlik bir yerde beklemesi gerekiyor. Ben gozumun onunde olmasini istedigim icin kavanozu bir mutfak beziyle sardim.
-Ertesi gun gene ayni olculerle besledim.
-Daha sonraki gunler olculeri ve besleme sikligini arttirmaya basladim. Bu arada tulbenti kaldirip, kavanozu kendi kapagiyla kapadim ama cok sikmadim.
-Aslında biraz karambole yapiyordum. Cok sicakta tuttugum icin uzerinde kabarciklar olusuyor ama cok fazla kabarmiyordu. Ben de mutfagin daha serin bir yerine koydum. Bu arada da azar azar besledim. Burada puf nokta bire bir su ve un kullanmak. Ayrica maya olusana kadar oda sicakliginda bekletilmeli ve olustuktan sonra da buzdolabina kaldirilmali.
-Sanirim 5-6 gün sonra sabah kalktigimda maya kabarmis ve kapagindan akmaya girismis ve bu beni coook sevindirdi. Bir isi basarmak kadar guzel bir duygu yok.
Artik sira bu mayayla ekmek yapmaya gelmisti.
Mayanin saklanmasi:
Ekmek yapacagim zaman mayami buzdolabindan cikariyorum ve bir su bardagi tam bugday unu ve bir su bardagi icme suyuyla besliyorum. Mayamin aktif hale gelmesi icin mutfagimda 4-5 saat (oda sicakliginda) kapak kapamadan ustunu temiz bir tulbentle orterek bekletiyorum. Bu sekilde aktif hale gelince bu mayayla ekmegimi kariyorum. Kalan mayayi bu sefer kapagini kapatarak buzdolabina kaldiriyorum.
Buzdolabindan cikarilip beslenen ve 4-5 saat sonra aktif hale gelen mayam.
Eger ekmek uzun sure icerisinde yapilmayacaksa mayanin haftada bir ayni sekilde yani bir su bardagi tam bugday unu ve bir su bardagi icme suyuyla beslenmesi, kullanilacak miktardaki mayanin atilip kalaninin gene buzdolabinda muhafaza edilmesi gerekir. Yani tatile falan giderken komsuya birakmak gerekecek:)
Firinda pisirilen eksi mayali ekmek yapimi
Ekmekcim ile pisirilen eksi mayali ekmek yapimi (ekmek makinasinda)
Kolay gelsin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder