Balkonda sebze yetistirme maceralarima baslamis bulunmaktayim....
Gercekten cok heyecanliyim. Hic tecrubem yok ama duse kalka ogrenecegim artik. Elinden geldigince kendi kendine yetebilmeli insanoglu diye dusunuyorum... Madem balkonda bazi bitkiler yetisebiliyor neden denemeyeyim ki dedim kendi kendime! Hem bir ugras olur hem de ne oldugunu, nasil yetistigini bildigim sebzeleri yemis oluruz ailecek. Hakikaten guzel de bir ugras. Bir seylerin olusmasina vesile olmak gercekten guzel bir duygu. Iste bu duygu ve dusuncelerle sivadim kollarimi ve....
Ise ilk once torf almakla basladim. Biraz arastirma yaptim ve torf kullanmanin daha iyi sonuclar verecegine kanaat getirdim. Neden mi;
-Torf nemli ve yagis alan bolgelerde, gol yataklari, bataklik vb. su altindaki arazilerde yetisen bitkilerin su dibinde cokerek hava ile iliskisi kesilmis bir ortamda yillarca curuyup birikmesiyle olusur.
- % 100 dogal bir malzemedir.
-Hacim agirlıgi dusuk, su tutma kapasitesi ve organik madde miktarı cok yuksektir
-Kullanildigi ortamda suyun ve gubrenin bitkiye yavasca ve duzenli bir sekilde verilmesini saglar.
-Torf kullanildigi alanlarda bitki kok gelisim hizini arttirir.
-Gubrenin topraktan yikanarak kaybolmasini onler.
-Topragin uzun sureli nemli kalmasını ve gevsemesini saglar.
Bunlar pazardan aldigim arpacik soganlarim
15.12.2013
5 lt.lik bir su plastik su sisesini fotografta goruldugu gibi kestim ve torfu icine bir karis yukseklikte olacak sekilde doldurdum. Pazardan aldigim arpacik soganlarinin uc kisimlari topragin disinda kalacak sekilde aralikli olarak topragin icine gomdum ve suladim.
19.12.2013
4 gun sonra soganlarin uclari yesillenmeye basladi ve cok tabiki mutlu oldum:)
Filizlerin yakindan goruntusu
23.12.2013
8. gunun goruntusu; buyumeye devam ediyorlar.
26.12.2013
11 gun sonra bu boya ulastilar. Benim balkonum camla kapali ve sabahtan aksama kadar gunes goruyor. Eger ki hava gunesliyse balkonum gercekten cok sicak tabiri caizse hamam gibi oluyor. O yuzden balkonum bu tarz bitkileri yetistirmeye cok elverisli diye dusunuyorum.
Kokleriyle goruntusu
Bir sonraki gelismeyi paylasmak umidiyle....
Evde domates yetirtirme macerami da okumak isterseniz tiklayin!
çok güzel, bugün ben de deniyeceğim. teşekkürler...
YanıtlaSilMerhaba, eger sogan ekecekseniz arpacik soganindan ekmeyin bildigimiz normal sogani alin cucuklenecek kismi yukari bakacak sekilde topraga hafifce gomun. Cunku arpacik sogani cok gec yetisiyor ve ciliz oluyor. Dedigim gibi ekerseniz cabuk ve bol urun alirsiniz... Kolay gelsin...
YanıtlaSilMerhabalar bende gecen sene saksida salatlk biber domates maydonuz yetistirdim bu sene daha fazla genisletecegim fasulye nohutta dusunuyorum hatta cilek yapacagim
YanıtlaSilSimdilik ektim togumlarimi bakalim sabirsilikla bekliyorum
Sulama durumu nasıl oluyor bende ektim ama galiba pek bir gelişme yok üzerlerine yumurta kabuğu bile koydum toprak iyi değil diye
YanıtlaSilYUMURTA KABUĞU GÜBRE DEİLDİR TARLA BAHÇELERDE BÖCEKLERİ UZAKLAŞTIRIYOR DİYE BİLİYORUM
SilToprak kurumadan cok su dokmemek gerek. Eger arpacik sogani ektiyseniz ve bulundugu ortam yeterince sicak degilse biraz zaman alabilir. Ama normal kuru sogan ektiyseniz bir haftaya oldukca buyumus taze soganlariniz olacaktir. Cunku kuru sogan cok cabuk buyuyor.
YanıtlaSilyazınız çok işime yaradı teşekkürler.
YanıtlaSilOdada yeşil soğan edilirmi saksıya
YanıtlaSilBende taze sogan yetistirdim saksida ve lezzetli oldukca herkeze tavsiye ederim salatalik ve domateste dusunuyorum
YanıtlaSilEvet bende saksıda kuru sogan ve sarımsak ekerek basladim bugun 😊 bakalım
YanıtlaSil